Kövess minket

Szőlő fogyasztása megengedett a diéta alatt?

szőlő_fitsmile

Étkezés

Szőlő fogyasztása megengedett a diéta alatt?

Szőlő fogyasztása megengedett a diéta alatt?

Szőlő?

Szőlő eléggé aktuális így ősz környékén. Ez a kis őszi gyümölcs nagyon értékés, mivel sok vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz. Nagyon egészséges és detoxikáláshoz is gyakran használják.

Számos pozitív egészségügyi hatása van, pl. a rákos betegségek megelőzésében, vérnyomás ellen vagy különböző szívbetegségek ellen is gyakran használják.

Diéta alatt ajánlott?

100 gram szőlőben kb 74 kcal tápérték van. Ebből 18 gram szénhidrát és 1,5 g rost. Zsír és fehérjetartalma nagyon alacsony, 1 gram alatti. Nagy részben tartalmaz vizet, ezért glikémiás indexe csupán 56, ami közepes érték, tehát nem jár jelentős vércukorszint emelkedéssel. Cukortartama miatt érdemes odafigyelni, hogy mikor is fogyasztjuk és milyen mennyiségben, viszont ha ránézünk mennyi jótékony hatása van, akkor talán a kis negatív mellett a sok pozitív kiegyenlíti egymást:

  • Erős antioxidáns és polifenol tartalma miatt erősen küzd a rákos megbetegedések ellen.
  • Szívbetegség ellen kiváló segéd, flavonoid tartalma miatt természetes gyulladáscsökkentő.
  • Vérnyomáscsökkentő és jó hatással van az érrendszeri panaszokra is.
  • Képes az allergiás tüneteket is enyhíteni.
  • Szőlő leve segíthet akár a herpesz leküzdésében is.
  • Nagy a vértisztító hatása és az idegeket is erősíti.
  • Remek izomregeneráló táplálék.
  • Serkenti az agy működését.
  • Erősíti az immunrendszert.
  • Menstruáció alatt enyhíti a fájdalmat.
  • Csökkenti a fáradtságot és a depressziót.
  • Jó vízhajtó, segíti az anyagcseretermék kiürülését.

És még sorolhatnám. Számos pozitív hatása a sok vitaminnak és áványi anyagnak is köszönhetően: kálium, szelén van benne nagy mennyiségben, továbbá vas, folsavat tartalmaz, illetve magnéziumot, rezet és cinket is. Vitaminok közül leginkább A-, C-, B- és D-vitaminnak van nagy szerepe.

Legnagyobb hátránya a cukortalma, ezért a fogyókúrázóknak és a cukorbetegeknek nem kedvez, főleg magasabb mennyiségű fogyasztásban. Ezenkívül haspuffadást okozhat és hashajtó hatása szintén előfordulhat magas szőlőfogyasztás esetén.

Fehér, zöld, sárga szőlő kiválóan hat a gyomor, máj, veseproblémák ellen és szépíti a bőr rugalmasságát. Ezenkívül tisztítja szervezetet a káros anyagoktól.

Piros, rózsaszín, kék szőlő segít a tüdőbetegségek és az asztma ellen. Tisztítja a szervezetet, pozitív hatása van a bőrproblémák ellen és segít a vérszegénység ellen is. Jó prevenció az ér és szívmegbetegedések ellen, tisztítja a vérutakat.

Tehát együnk szőlőt? … válasz IGEN az egészséged érdekében, főleg, amikor szezon van rá, tehát a forrás „eredeti“, akkor mindenképp fogyasztj. Időzítsd viszont szükség és cél szerint, ideális edzés után.

 

 

 

 

 

Tovább olvasom...
Neked ajánlott:

Személyi edző – SAKFST 1. szint; fekete öves karate edző – 1. dan; szlovák karate bajnok; C kategóriás bíró; több országos és nemzetközi sikeres versenyző; szlovák rekorder; városi kitüntetett sportoló; legjobb versenyzői cím Nyílt Cseh Bajnokságról

Hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánló: Étkezés

Fentre
%d bloggers like this: