Kövess minket

Stimuláns edzés előtt? Melyik fajta a legjobb?

stimulans_fitsmile

Edzések

Stimuláns edzés előtt? Melyik fajta a legjobb?

Stimuláns edzés előtt? Melyik fajta a legjobb?

Stimuláns? Mi is a stimuláns?

Ez egy latin szóból eredő szó, ami ösztökélő, serkentő, élénkítő szert jelent. Több érzékszervünkre is hat, néhány eufóriát is okoz, amely akár függőséghez is vezethet. Növeli a teljesítőképességet, tűrőképességet a kitartást, ill el is nyomják az étvágyat.

Tudjuk, hogy egyes stimulánsok nagyon veszélyesek lehetnek. Viszont mi a helyzet az edzés előtti stimulánsokkal, fontosak-e vajon?

Stimuláns hatóanyaga

Edzés előtti kiegészítők tartalmaznak több hatóanyagot is: mentális fókuszt, éberséget, nagyobb intenzitású edzést, kifáradás késleltetést, bedurranást, gyorsabb regenerálódást és egyéb pozitív hatást. Ezek mind nagyon fontosak egy edzés során. Viszont az a gond velük, hogy ha nem tudatosan, logikusan van használva, illetve túlzottan, pl. minden edzés előtt, akkor szervezetünk nagyon gyorsan hozzá tud szokni. Ez a jövőre nézve nem túl jó, mindig több adagra lesz szükség, hogy hasonló hatást érjünk el, illetve nélküle lehet nem is fog menni az edzés. Ez miért is rossz? Mert a legfőbb stimulánsunk, a koffein és egyéb nem természetes anyagok folyamatos növelése hosszútávon szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához is vezethet, magas vérnyomáshoz és egyéb betegségekhez is. És hát ha nem tudsz elérni teljesítményt saját erődből, csak stimulánson keresztül, akkor az nem is te saját erőd? ? Vagy hogy is van ez?

Saját tapasztalat

stimulansSzemélyesen én is használok ilyen szereket, de csak akkor alkalmazom, ha pl. psichikailag fáradtabb vagyok, vagy szeretnék egy kiadós edzést vagy néha reggeli kedv-, energia alacsony szintje miatt kell egy kis löket, erő.

Mindenképp arra törekszem, hogy minél több edzést véghezvigyek bármilyen stimuláns nélkül. Legtöbbször a reggeli futást éhgyomorra hajtom végre vagy akár esti edzéseket is, amikor már nem akarom felpörgetni magam. Koffeint semmiképp se fogyasztok ilyenkor.

Fontos, hogy ismerjük a stimulánsok összetételét és okosan kombináljuk össze. Ezért következő cikkeimben rátérek bővebben egyes stimulánsok összetételére. Hogy miből mennyi ajánlott, mint pl. koffein, arginin, beta-alanin, taurin, L-carnitin, kreatin és egyéb hasznos összetevők.

DE … az eddigi legsikeresebb stimulánsom:

Egy megpihent szervezet, előző napi kiegyensúlyozott táplálkozással, elegendő folyadékkal és regenerált izomzattal, feltöltött glikogén raktárral. Tehát hogy mi is a legjobb stimuláns? A válasz talán meg is van.

Tovább olvasom...
Neked ajánlott:

Személyi edző – SAKFST 1. szint; fekete öves karate edző – 1. dan; szlovák karate bajnok; C kategóriás bíró; több országos és nemzetközi sikeres versenyző; szlovák rekorder; városi kitüntetett sportoló; legjobb versenyzői cím Nyílt Cseh Bajnokságról

Hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánló: Edzések

Fentre
%d bloggers like this: