Kövess minket

PET palackok vajon tényleg olyan ártalmasak?

Életmód

PET palackok vajon tényleg olyan ártalmasak?

PET palackok vajon tényleg olyan ártalmasak?

Találós kérdés

Praktikus, könnyű, nem törékeny, kényelmes és iszunk belőle… Mi az? Igen, ez a műanyag PET palack, ami a Polietilén-tereftalát rövidítése. Nagyon elterjedt a mai világban, szinte minden kisiskolás asztalán látunk ilyen kis palackot vagy akár az utcán emberek kezében, háztartásokban szinte elengedhetetlen része egy nagy bevásárlásnak.

Jelölése az 1-es szám alatt rejlik kis háromszögbe beborítva. Többi jelőlésről olvashattunk ezelőtti cikkünkben.

Biztonságos vagy ártalmas?

palackos vízElég, ha kinyitjuk a netes keresőt, rákeresünk és nagyon meg fog osztódni az emberek véleménye. Bizonyára a PET palackok gyártója védeni fogja, afele hajlanak, hogy igenis biztonságos. Vannak viszont a másik táborban lévő egézségre törekedő fogyasztók, különböző kutatóintézmények, akik ezt cáfolni fogják. Majd ránézünk az európai úniós előírásokra, normákra, amelyek azt írják, hogy HA betartják a gyártási és szállítási feltételeket, akkor biztonságosak ezek a műanyagok.

Akkor hogy is van?

Ha figyelmesen olvastad, akkor a válasz meg is van. Tehát, ha biztonságosan volt gyártva és főleg szállítva, akkor ezek a palackok EGY használatra biztonságosak lehetnek.

Felteszem magamnak a kérdést: hogy tudjam meg, hogy az előírt gyártási és szállítási feltételek rendben voltak? Hát igen, sajnos a válasz: szinte sehogy. Ugye fontos, hogy a PET palackban lévő folyadék ne tárolódjon sokág a műanyagban és ha lehet, akkor a hő hatását és a napsugarat kerülje.

Ugye a nyers kőolajpárlatból származó műanyagban a meleg hatására különéle anyagok oldódhatnak fel. Ráadásul a műanyagban lévő oldó- és lágyítószerek egy része is kioldódhat, ha túl sokáig áll benne a víz. Ezenkívül az antimon miatt is lehet ártalmas (a palackok 90 %-a antimon felhasználásával készül). Ez egy mérgező anyag, ami hosszú időn át történő fogyasztásával komoly tüneteket okozhat. Viszont különböző mérések szerint ez a koncentráció a megengedett hátárértéken belül van. Viszont a hosszútávon történő fogyasztása kérdéses lehet egészségünkre nézve.

Összegezve

  • PET palackok relatív biztonságosak EGYSZERI használatnál.
  • DE fontos az előírt szállítási és gyártái feltételek betartása.
  • EZÉRT hő és napsütés hatására ne tegyük ki!
  • Csak egyszer használjuk, aztán szelektálva dobjuk ki!
  • Ha lehet, akkor PET palack helyett használjunk üvegpalackot vagy szűrött csapi vizet.

 

pet palack

Nagyon fontos tény a végére

Földünknek 700 évre van szüksége, hogy szétbomlasztja ezt az anyagot. Addig toxikus anyagok jutnak a földbe – amiből származnak ugye ételeink, tehát a nyersanyagokból. Eredmény: újra bekerül a tányérunkba. Ez egy ördögi körfolyamat, ahol mindenképp egészségünk kárára megy. Pont ezért is, ha tehetjük, akkor választjuk az okosabb megoldást és költsünk inkább egy szűrőberendezésbe a sok palack helyett, ami kibír nagyon sokáig, így az össz háztartási kiadás is csökkenhet. Ha útra kellünk, akkor választjunk egy minőségi üveges palackot, amit felhasználhatunk több alkalommal is.

Tovább olvasom...
Neked ajánlott:
Ing. Andrea Hajduová

Személyi edző – SAKFST 1. szint; fekete öves karate edző – 1. dan; szlovák karate bajnok; C kategóriás bíró; több országos és nemzetközi sikeres versenyző; szlovák rekorder; városi kitüntetett sportoló; legjobb versenyzői cím Nyílt Cseh Bajnokságról

1 Hozzászólás

1 Comment

  1. Pingback: Műanyag és a konzervos doboz vajon miért is olyan káros?

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Ajánló: Életmód

Fentre
%d blogger ezt szereti: