Kövess minket

Melyik a legjobb edzésforma?

Edzések

Melyik a legjobb edzésforma?

Melyik a legjobb edzésforma?

Melyik edzésforma való nekem?

Nagyon sokszor kapom ezt a kérdést a sportolni vágyó egyénektől, akik még talán teljesen nincsenek tisztában azzal, hogy mikor mit jó edzeni. Ez a kérdés teljesen logikus és helyén van, mivel még a profi sportolók se tudják sokszor, hogy mikor melyik edzésforma a legtökéletesebb. Ezért a válasz is igen nehéz rá.

Sokan futnak. Netán ez lenne a legefektívebb sport? … Legefektívebb? De mihez képest? Kondíciónövelés, zsírégetés, izomnövelés? Mert ugye nem mindegy mi a cél?

Ha meg is van a cél, akkor is el lehet érni céljainkat különböző edzéstípussal. Akarsz izmot és kondíciót növelni? … fuss gyorsan, dombnank felfele. Akarsz égetni zsírt? … bizonyára ott elsődleges a kalóriadeficit, ezzel párhuzamban vesztünk az energiából, így lehet hatékonyabb a lassabb tempóban megnövelt hosszútávú kocogás, lehetőség szerint éhgyomorra.

„Akkor most mi van?” Lehet gondolod magadban.

Az a lényege, hogy nem létezik legjobb edzésforma. Fontos, hogy legyen célod. Ehhez igazítsd edzésedet és sportágazatodat is.

Hogy azért mégis adjon valami pozitívat is ez a cikk, akkor teljesen nyugodt lélekkel tudom ajánlani az intervall edzésformákat. Akár izmot akarsz növelni, zsírt égetni vagy csak egézséges maradni, kondíciót tartani, javítani … akkor mindenképp csak ajánlani tudom.

Intervall edzéstípusnak az a lényege, hogy felváltva változtatod a gyors és lassú tempót. Legyen az futás, kerékpározás, boxolás, akár fekvőtámasz .. szinte bármilyen sporton alkalmazható.

Példa:

20 mph gyors tempó futás, majd 40 mph lassú. Ismételd ezt meg 8-szor, előtte legyen bemelegítés, utána levezetés, nyújtás.

Ez az edzésforma nagyon jó alkalmazható éhgyomorra is, vagy ha nincs sok idő edzésre vagy akár erőedzésnél konditeremben mint levezető vagy bemelegítő gyakorlat.

Fontos még a regeneráció!

Fontos, hogy hagyj izomcsoportjaidnak elegendő regenerációs időt. Ez az idő kortól, nemtől, ételtől és nagyon sok változótól függő, de  hasznos lehet szétosztani nagy izomcsoportokat legalább egy nap pihenéssel.

Példa:

egyik nap lábat ezdeni, másnap kézre összpontosítani és így tovább. Lehet ez akár intervall: hétfő sprintelés fel dombnak, majd legyalogolni, végére kis dreppelések vagy futás. Másnap boxolás 20x tiszta erőből ütések, majd laza zsákolás kevés erőfeszítéssel, esetleg fekvőtámasszal kombinálva. Levezetésként árnyékharc, esetleg laza futás levezetésként.

És így tovább. Edzéstippeket fogunk folyamatosan biztosítani számotokra. Olvassatok minket továbbra is és azon leszünk, hogy minél több hasznos információval lássunk el Titeket ;).

Személyi edző – SAKFST 1. szint; fekete öves karate edző – 1. dan; szlovák karate bajnok; C kategóriás bíró; több országos és nemzetközi sikeres versenyző; szlovák rekorder; városi kitüntetett sportoló; legjobb versenyzői cím Nyílt Cseh Bajnokságról

Hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánló: Edzések

Fentre
%d bloggers like this: