Kövess minket

Méhek nélkül kihal az emberi faj?

Étkezés

Méhek nélkül kihal az emberi faj?

Méhek nélkül kihal az emberi faj?

Méhek? Ha azt mondom méhek, a legtöbb embernek az a butaság jut az eszébe, hogy “óóó a kis dögök csípnek”.  Sokan elfelejtik vagy egyszerűen nem veszik tudomásul, mekkora fontos szerepük is van.

Miért hasznosak a méhek?

Zöldség-és gyümölcsöskertjeink nem teremnének méhek nélkül és virágaink sem tudnának új életet adó magvakat hozni. A mézelő méh pedig rengeteg olyan anyagot gyűjt vagy termel, melyeket az emberiség ősidők óta fogyaszt illetve alkalmaz (pl. az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban vagy a  vegyiparban).

Kis útmutató a méhekről

– Valamennyi dolgozó nőnemű.
– Egy méh 3 – 6hétig él.
– A mézelő méh 30 virágot tud egy perc alatt beporozni.
– Tánccal komunikàlnak egymással.
– 2 kg méz összegyjtéséhez egy méhnek oda-vissza meg kellene tennie a Föld-Hold távolságot.
– Egyszerre csak egyféle virágot látogatnak.
– A méhkirálynő egy nap akár kétezer petét is lerakhat.
– 20 – 25km/h sebeséggel repülnek.
– Egy teáskanálnyi virágpor összegyüjtéséhez egy méhnek napi 8 órát kellene dolgoznia egy hónapon keresztül.

 Ahogy Albert Einstein állította …

Ha a méhek eltűnnek a Föld színéről az emberi faj csupán négy évvel éli túl.” Ezt Albert Einstein 1924-ben állította, amivel több tudós is egyetértett. Saját érdekünk, hogy védjük e hasznos kis segítőtársainkat.

A mézről

Folyékony arany avagy a méz. A mézről bebizonyosodott, hogy számos betegség tüneteit megszünteti vagy enyhíti, mint például a hasmenést vagy az emésztési panaszokat, különböző fertőzéseket, fekélyeket és számos más betegséget is. A méznek baktériumölő hatása is van, így gyógyíthatja a torokgyíkot, húgyuti fertőzéseket, de a tüdőgyulladást is. A méz a gyógyhatását antibakteriális és vízvisszatartó tulajdonságainak köszönheti. Ezen kívül ez az édes csoda még a koleszterinszintet is csökkenti. A méz a fejfájást is képes csökkenteni, növeli a szerotonin szintet, ami természtes fájdalomcsillapítóként hat.

Méz és a diéta?

Ez egy örök “dilemmakérdés” marad. Nagyon hasonló a gyümölcs és diéta pároshoz. Amit annyit jelent, hogy igen, nagyon sok benne a vitamin és ásványi anyag, sok pozitív hatással van a szervezetre. De ott az a csúnya DE. Tehát diétánál, fogyásnál óvatosan kell vele “bánni”, de egészségünk érdekében szinte tilos elhagyni. Mint minden másban, itt is fontos az okos kombináció és időzítés.

 

Ing. Andrea Hajduová

Személyi edző – SAKFST 1. szint; fekete öves karate edző – 1. dan; szlovák karate bajnok; C kategóriás bíró; több országos és nemzetközi sikeres versenyző; szlovák rekorder; városi kitüntetett sportoló; legjobb versenyzői cím Nyílt Cseh Bajnokságról

Hozzászólás

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Ajánló: Étkezés

Fentre
%d blogger ezt szereti: