Kövess minket

Műanyag és konzerv. Miért is károsak?

Életmód

Műanyag és konzerv. Miért is károsak?

Műanyag és konzerv. Miért is károsak?

Műanyag miért is ne … vagy igen?

Van, hogy halljuk tévében, rádióban és ismerősöktől, rokonoktól, hogy a „konzervos halat ne vedd“ vagy „jobb a csapi víz, mint a palackos üdítő“ vagy ne tegyél műanyag tálat a mikrősütőbe“. Gondolom sokan találkoztatok ilyen figyelmeztetéssel, de belegondoltunk, hogy vajon miért ne vagy miért is igen?

műanyagMűanyagból gyártanak pl. játékokat, csomagolóanyagokat, konzervok belsejét vonják be vele és nagyon sok használati cikket is. Fókuszálnék most olyan termékekre, ahol a műanyag érintkezésbe kerülhet az étellel: konzerv és műanyag. Ha már egészséges életmód, akkor tanuljuk meg, hogy pl. borsó evésnél miért is használjuk inkább üveges csomagolást, mint konzerveset.

Fémdobozos ételek sok veszélyt rejtenek, ugyanis BPA-t tartalmaznak, azaz Biszfenol-A. Ez egy olyan káros vegyi anyag, amely megzavarhatja a szaporodást, megváltoztatja a géneket, kiváltója lehet a cukorbetegségeknek, merevedési zavarokat okozhat, negatív hatással van a szív-és érrendszerre és nagyon veszélyes a magzatok, csecsemők és a kisgyermekek agyi fejlődésére.

Konzervodobozok kívül a műanyagok is tartalmazhatják ezt a káros anyagot. Műanyagoknál viszont érdemes figyelni a jelzést. Minden műanyag tartalmaz jelölést 1-től 7-ig.

Jelölések

műanyagAz 1-es jelzésű műanyag a polietilén tereftalát _ PET. Nagyon fontos, hogy ne használjuk a PET palackot többször fel és hogy ne tegyük meleg hatása alá.

A 2-es jelölésű polietilén _ HDPE ellenáll a kémiai anyagoknak. Biztonságos műanyagként van számon tartva.

A 3-mas poliviniklorid _ PVC. Egészségre nagyon káros, sőt veszélyes. Ha tehetjük, akkor kerüljük.

A 4-es polietilén _LDPE biztonságonak minősül. Főleg zacskók, fóliák és hasonlók gyártásához.

A 5-ös jelölésű polipropilén _ PP. Biztonságos műanyagként van számon tartva. Magas az olvadáspontja, ezért meleg italokat és ételeket is lehet benne tárolni (jégkrém, vaj, jogurt, ketchup, ..).

A 6-os polisztirol _PS. Veszélyes műanyag típus, mert sztirolt bocsát az ételbe, italba, ami rákkeltő anyag. Főleg kávés poharak vagy különböző tálcák az ételek alatt, gyártására használják fel.

A 7-es minden más műanyag, jobb kerülni őket, mivel nem pontos a meghatározásuk.

TIPP

  • Ha teheted, műanyag és konzerv helyett használj fát, üveget, porcelánt vagy rozsdamentes acélt.
  • Mikrohullámű sütőbe ne tegyél műanyagot!
  • Palackos üdítők helyett használj csapi vizet, legjobb vízszűrőn keresztül.
  • Csecsemőknél ügyelj, hogy ne vegyél műanyag rágójátékokat!
  • Figyeld a jelöléseket!

Tovább olvasom...
Neked ajánlott:
Ing. Andrea Hajduová

Személyi edző – SAKFST 1. szint; fekete öves karate edző – 1. dan; szlovák karate bajnok; C kategóriás bíró; több országos és nemzetközi sikeres versenyző; szlovák rekorder; városi kitüntetett sportoló; legjobb versenyzői cím Nyílt Cseh Bajnokságról

1 Hozzászólás

1 Comment

  1. Pingback: PET palackok vajon tényleg olyan ártalmasak? » FitSmile

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Ajánló: Életmód

Fentre
%d blogger ezt szereti: