Kövess minket

Hétfőtől edzek

edzek fitsmile

Edzések

Hétfőtől edzek

Hétfőtől edzek

Edzek. Hétfőtől kezdem az edzést…!

“Edzek mától, hétfőtől, Új év napjától, …” Ugye ismerős ez a kijelentés? Én magam is becsületesen, óriási elánnal, szinte mindennap a tükör előtt elhatároztam, új élet, mozgás, diéta…

Persze, persze, de legyünk már picit pozitívak is, hiszen … legalább fejben megvolt. Nekünk földi halandóknak a legerősebb oldalunk az, hogy bármilyen helyzetre, bármilyen szituációban, gyönyörű kifogásokat tudunk gyártani, mindezt hihetetlenül meggyőzően. Ezzel csak az a bibi, hogy saját magunkat csapjuk be, nap mint nap.

Engedjétek meg, hogy egy kis közhellyel éljek, az életünket most kell élni, nem a jövőn álmodozni és nem a múltban ragadni. Na … és itt jött az elhatározás nem csak fejben, hanem igazi tettekkel saját magamnak is bizonyítva, hogy igenis nem kell a kifogás, mozogni jó, mozogni kell! Edzek mostantól, nem holnaptól!

Miért mozogjunk?

Nem csak a szépség miatt, hanem főleg az egészségünkért. Így 2018-ban rengeteg információhoz lehet jutni. Internet, újságok, könyvek tömege lehet segítségünkre. Rengeteg diétáról, életstílusról, edzésformáról olvashatunk. De személyes tapasztalatból tudom, hogy a legjobban bevállt módszer az, amit személyesen csak magunknak, csak a mi életstílusunkhoz állítanak össze. Így biztosan tudjuk tartani azt, hogy mikor mit, hogyan eszünk és/vagy mikor és hogyan edzünk.

Melyik edzést válasszuk?

Ugye mi, laikusok, azzal sem vagyunk tisztában, hogy mégis melyik a jobb edzés? Aerob, anaerob vagy kardio? Mi a különbség köztük?

Aerob, a kis kényelmes üzemmódú edzésforma, amit képesek vagyunk több órán át is végrehajtani, sőt még beszélgetni is tudunk közben. Ilyenkor általában a zsírt égetjük, oxigén jelenlétében. Szervezetünk kíméli a szénhidrátraktárait is. Szív- és keringési rendszer javítására és kalóriakiadás növelésére hatékony. De itt, ha vége az edzésnek, akkor a megnövelt kalóriaégetésnek is.

edzekEzért picit jobban előtérbe helyezem a magasabb intenzitású edzésformát, ahol igen, energiaszükséglet miatt nem csak zsírból, de elsősorban a cukorból, glükogén raktárunkból, szedi az energiát. Ilyen esetben, ha nem vagyunk komoly diétában, akkor érdemes edzés után visszatöltenünk magunkat szénhidráttal.

De mi is ennek az edzésformának a lényege?

1. Több a kalóriafelhasználás (hogy megértsük, egy tábla csokit leégethetsz 1óra alatt is. Előző eseténél, lehet szükség volna 2órára hozzá).

2. Ami fontosabb, állóképesség fokozása.

3. És ami a lényeg, hogy egyes hormonok nagyobb mennyiségben választolódnak ki edzés következtében, ami segít az alapanyagcsere felgyorsításában. Ez a megemelt szint eltarthat akár 1-2 napon keresztül is. Minél edzettebb vagy, annál jobban kíméli szervezeted a cukorraktárad. Tehát nap közben inkább a zsírraktárból merít. Mert hát várja az edzésadagolásod 🙂 Kedves, hogy így felkészül.

Eredmény? Legjobb “edzéspörgető” mindenképp, kis véleményem szerint, a HIIT (High Intensity Interval Training), ahol váltakozik a magas-alacsony intenzitás. Ha elég haladó meg ügyes, edzett vagy, akkor az a fránya csoki lemehet fél óra alatt is.

Lényeg a fokozottság és a kitartás az akaraterővel egységben.

Tovább olvasom...
Neked ajánlott:
Ing. Andrea Hajduová

Személyi edző – SAKFST 1. szint; fekete öves karate edző – 1. dan; szlovák karate bajnok; C kategóriás bíró; több országos és nemzetközi sikeres versenyző; szlovák rekorder; városi kitüntetett sportoló; legjobb versenyzői cím Nyílt Cseh Bajnokságról

Hozzászólás

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Ajánló: Edzések

Fentre
%d blogger ezt szereti: