Kövess minket

Evezőgép, mint kardióedzés?

Evezés

Edzések

Evezőgép, mint kardióedzés?

Evezőgép, mint kardióedzés?

Evezőgép, mint kardióedzés?

 

Az evezőgép egy nagyon hasznos tornagép, sok jótékony hatása van, akár fogyáskor, akár izomnöveléshez vagy akár csak a kondícós edzésekhez. Ha belépünk egy edzőterembe, látjuk, hogy a futógépek általában foglaltak, illetve a nagy súlyokat is hamar elfoglalják a nagy izmos egyének. Nincs is vele gond. De miért is olyan ritka, hogy az evezőpad általában szabad, vagy miért is hiányzik gyakran ez a gép sok edzőteremből?

Lehet azért, mert a használata annyira nem is egyszerű vagy nem annyira köztudott, hogy mennyire hatékony edzésforma?

Ha így is van, egyetértek. Én se szoktam a múltban sokat alkalmazni. Viszont egyre többet hallottam róla, illetve a crossfitesek körében is eléggé elterjedt mára. És hát ugye a crossfites embereknek azért van kis kondijuk. Így hát nekiugrottam. Egyre többet olvastam róla, majd alkalmaztam és lám … tényleg egy nagyon hasznos tornagyakorlat.

 

Technika elsajátítása

evezésFontos, hogy míg nem próbáltuk ki és nem sajátítottuk el a helyes technikát, addig ne akarjuk magas intenzitáson menni és nem is kell nagyon elnyújtani az edzésidőt. Fontos, hogy szépen lassan szoktassuk rá izmainkat. Nem könnyű edzésforma, mivel megmozgatja a legnagyobb izomcsoportokat is, mint a láb, hát és karizmot is egyszerre.

Kiindulópont a lábak behajlításával kezdődik, ahol a sípcsont függőlegesen van a talajjal, a karok pedig nyújtva vannak. Első izomcsoport, amely bekapcsolódik a gyakorlatban a láb, ahol a combok és a vádlik kellő megterhelést kapnak. Ez a „teher“ a hát segítségével fokozódik, ahol a felsőtest izmai vezetik tovább a gyakorlatot. Fontos, hogy a gerinc egyenes legyen. A gyakorlat végén derékből enyhén hátradölünk, ahol a karral még „rántunk“ egyet. Fontos, hogy a könyök maradjon vízszíntesen a test mellett, ne kanyarodjanak ki és a csukló is legyen végig egyenes, ne törjön meg. A húzó fázis után a pihenő fázis következik, ahol visszatérünk a kiindulóhelyzetben. Először a kar, hát, majd a lábakat engedjük vissza.

Edzésfajták

Léteznek különböző edzésfajták attól függően, hogy mit szeretnénk erősíteni: szív és érrendszert, tüdőkapacitást, lábakat, vállakat, karokat, hátat vagy csupán a kondíciót. Az edzőgépen nagyon hatékonyan figyelhetjük a gyakorlat erőségét, intenzitását. Állítsuk be kondíciónktól függően.

Bemelegítés és nyújtás

Bemelegítésként alkalmazható egy könnyebb séta, kocogás, kerékpár, de akár bemelegíthetünk az evezőgépen is. Elején ne használunk magas intenzitást a sérülés elkerülése miatt. Végére nyújtsuk meg izmainkat, majd hagyjunk elegendő regenerációs időt vagy módot a következő edzésig.

Hibák:

  • felhúzott váll,
  • teljes térdkinyújtás (ízület sérülésének veszélye),
  • csukló behajlítása,
  • hát homorítása, domborítása,
  • könyök kifele tartása,
  • túlságos hátradölés,
  • kiindulás vállból kezdődik,
  • nem erős, stabil háttartás.

Tovább olvasom...
Neked ajánlott:

Személyi edző – SAKFST 1. szint; fekete öves karate edző – 1. dan; szlovák karate bajnok; C kategóriás bíró; több országos és nemzetközi sikeres versenyző; szlovák rekorder; városi kitüntetett sportoló; legjobb versenyzői cím Nyílt Cseh Bajnokságról

Hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánló: Edzések

Fentre