Kövess minket

Enzim. Fontos ismernünk ezt a fogalmat?

Étkezés

Enzim. Fontos ismernünk ezt a fogalmat?

Enzim. Fontos ismernünk ezt a fogalmat?

Enzim. Mi az az enzim? Gondolom sokan hallottátok, akik jobban benne vagytok a témában, ismeritek is e szó fogalmát és főleg jelentőségét. Mégis sokan vannak, akik nem … és pont hozzátok fordulnék, hogy kicsit bemutassam közelebbről, mert lehet életet is menthetek vele ?.

Gondoljátok viccelődök itt az életmentéssel. Ha elolvassátok végig, lehet elgondolkodtok rajta jobban, hogy annyira nem is vicces ez az egész…

Lássuk csak mik is azok az enzimek?

Az enzimek az emberi szervezetben lejátszódó folyamatok katalizátorai, ha nem léteznének, nem lenne élet. Az a fő feladatjuk, hogy a szervezetünkben lejátszódó minden reakciót olyan szintre gyorsítsa fel, ami az életben maradáshoz szükséges. Az emésztőenzim dolga, hogy elősegítsék a tápanyagok kémiai lebontását.

Na jó, hogy ne legyek ennyire „szakszavas“. Konyhai nyelven enzimekre szükségünk van! Kész! 🙂 Ha nincsenek, nem létezünk. Az a szomorú hír, hogy ahogy öregszünk, mindig kevesebb van belőlük a szervezetünkben. És hát rólunk van szó, ezért kellene nekik segíteni. Hogyan is?

Enzimekkel el tudjuk látni mi is szervezetünket. Ugye olvastuk, hogy idővel mindig kevesebb enzimet képes termelni szervezetünk, ezért pótolnunk kell őket. Az enzimek hő hatására elhalnak (47 °C felett). Ezért egyik legokosabb lehetséges forrás a nyersanyagokból származik. Mivel húst, tejet, tojást és egyéb állati eredetű ételeket egészségünk érdekében okosabb felmelegíteni (hőkezelés a mikroorganizmusok elpusztítása végett), ezért maradtak a növényi források: kitűnő a zöldségek, gyümölcsök (vigyázz a fruktózzal fogyókúra alatt), diófélék (az összes olajos magvat, a dióféléket érdemes beáztatni, ugyanis az áztatás során lebomlik a magban található fitinsav tartalom, így könnyebben fel tudjuk majd hasznosítani a benne található fontos tápanyagokat) vagy akár az avokádó is.

 

Enzimhiány tünetei

  • rendszeres puffadás,
  • gyakori böfögés,
  • rendszeres hasmenés
  • vagy pl. a gyakori székrekedés.

… ha ezeket észleled magadon, mindenképp ajánlott orvoshoz fordulni és megnövelni az enzimforrások mennyiségét. Enzimhiány nem megfelelő kezelése nagyon súlyos betegségekhez is vezethet.

Fontos még tudni, hogy az állott zöldségek enzimtartalma is alacsony a fénynek és a levegőnek köszönhetően. Ezért, ha enzimdús ételre vágysz, akkor hopp ki a nagymama kertjébe, szedj le pár fincsi zöldséget, gyümölcsöt és biztos lehetsz benne, hogy tettél igazán egy nagy lépést egészséged felé.

Személyi edző – SAKFST 1. szint; fekete öves karate edző – 1. dan; szlovák karate bajnok; C kategóriás bíró; több országos és nemzetközi sikeres versenyző; szlovák rekorder; városi kitüntetett sportoló; legjobb versenyzői cím Nyílt Cseh Bajnokságról

Hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánló: Étkezés

Fentre
%d bloggers like this: