Kövess minket

Édesszájú vagy? Akkor ne told el magadtól az édeset.

Étkezés

Édesszájú vagy? Akkor ne told el magadtól az édeset.

Édesszájúság? Nagyon sokszor találkozom édesszájú egyénekkel. Nem lepődöm meg ezen sose, hiszen a cukor az agyunk minden egyes sejtjének az első számú üzemanyaga. Energiát és jókedvet ad.

Amikor viszont túl sok cukrot fogyasztunk hosszú távon, akkor módosíthatjuk az agynak azt a részét, amely irányítani tudja éhségérzetünket. Rövid távon is kárt okozhat, mivel inzuliningadozást okoz. Amit azt jelenti, hogy kis idő elteltével újra éhesek leszünk és fáradtak is. Vércukorszint csökkenése miatt.

De hát annyira finom az a cukor, az édes íz … akkor mit csináljunk?

Van több megoldás is erre a problémára ?. Előző cikkünkben A csokoládé segíthet a fogyásban? kiemeltük, hogy a keserű csokoládénak számos pozitív hatása van. Ebben a blogomban segíteni szeretnék a csokoládé kiválasztásában.

Nagyon fontos! Amikor csokoládét vásárolsz, akkor az minél több kakaót tartalmazzon és minél kevesebb cukrot. Lehetőség szerint 20 gramm, maximum 30 gramm cukrot (egy tábla csoki). Tejes illetve különböző édesítésű csokoládé nagyon sok cukrot tartalmaz, ezért előnybe részesítjük a keserű csokit (60-70 % felettiek).

Mivel nem szeretnék egyik gyártót sem kiemelni és kritizálni sem, ezért márkanév nélkül kiemelnék pár étcsokoládét …

Nézzük csak:

  1. Kakaómassza, Cukor, Kakaóvaj, Emulgeálószer (szójalecitinek), Vaníliakivonat. A termékben a kakaó szárazanyag legalább 70%. > 41,7 g zsír, 30 g cukor (FINOM + ELFOGADHATÓ ÖSSZETÉTEL).
  2. Kakaómassza, Cukor, Kakaóvaj, Természetes bourbon vanília. Kakaó szárazanyag tartalom az étcsokoládéban legalább 70%. > 40 g zsír, 29 g cukor (FINOM + ELFOGADHATÓ ÖSSZETÉTEL).
  3. Cukor, Kakaómassza, Kakaóvaj, Szárított málna 2%, Emulgeálószer: szójalecitin, Stabilizátor: E476, Aromák. A csokoládémassza minimum 53% kakaó szárazanyagot tartalmaz. > 33 g szír, 50 g cukor (FINOM, DE NEM ELFOGADHATÓ ÖSSZETÉTEL)
  4. Kakaómassza, Cukor, Kekszdarabkák 10% (búzaliszt, cukor, pálmazsír, glükózszirup, aromák, térfogatnövelő szerek: ammónium- és nátrium-karbonátok; emulgeálószer: szójalecitin; antioxidáns: kálium-metabiszulfit), Kakaóvaj, Sárgabarack aszalvány 3,5% (tartósítószer: kén-dioxid), Emulgeálószerek (napraforgólecitin, poliglicerin-poliricinoleát), Aromák. Kakaó szárazanyag az étcsokoládéban legalább 53%. > zsír 29,8 g, cukor 41,2 g (FINOM, DE NEM ELFOGADHATÓ ÖSSZETÉTEL).
  5. Cukor, Kakaómassza, Kakaóvaj, Zsírszegény kakaópor, Emulgeálószer: lecitinek (szója), Aroma. Étcsokoládé: kakaó szárazanyag legalább 55%. > zsír 35 g, cukor 44 g (FINOM, DE NEM ELFOGADHATÓ ÖSSZETÉTEL)
  6. Kakaómassza*, Finomítatlan nádcukor*, Kakaóvaj*. Kakaó szárazanyag legalább: 71%. > zsír 44,9 g, cukor 27 g (FINOM ÉS KIVÁLÓ ÖSSZETÉTEL).
  7. Kakaómassza, Édesítőszer: eritrit, Kakaóvaj, Emulgeálószer: lecitinek (napraforgó), Aroma, Édesítőszer: szteviol glikozidok. Kakaó szárazanyag legalább 70%. > zsír 46 g, cukor 29 g (poliol) (FINOM ÉS KIVÁLÓ ÖSSZETÉTEL).

Kalóriaértéke minden étcsokoládénak hasonló: 530 kcal +/-.

Legfontosabb érték a zsír és a cukortartalom: ebben az esetben jobb, ha minél több a zsír (40 g felett) és minel kevesebb cukor (30 g alatt).

Fontos még, hogy a cukor ne az első elyen szerepeljen. Jó alterntív választás a finomított nádcukor vagy eritrit, xilit is. Léteznek olyan csokoládék is, ahol a cukortaralom 17 g egy tábla csokira. Itt nem valószínű inzuliningadozás, ezek a tökéletes csokoládék. De ha szeretnénk érezni az édesvilágot, akkor elmehetünk akár 30 grammig is. Persze a többi ételt a nap folyamán nagyon meg kell válogatni, ha nem szeretnék felesleges zsírt összeszedni. Tehát kevesebb kalóriatartalmú ételek és minimális szénhidrát. Ilyenkor ez az édes lehet akár hasznos is szervezetünkre.

Élj okosan és ügyesen! ?

Személyi edző – SAKFST 1. szint; fekete öves karate edző – 1. dan; szlovák karate bajnok; C kategóriás bíró; több országos és nemzetközi sikeres versenyző; szlovák rekorder; városi kitüntetett sportoló; legjobb versenyzői cím Nyílt Cseh Bajnokságról

Hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánló: Étkezés

Fentre
%d bloggers like this: