Kövess minket

Beta-Alanin, azaz jobb teljesítmény?

beta-alanin

Edzések

Beta-Alanin, azaz jobb teljesítmény?

Beta-Alanin, azaz jobb teljesítmény?

Mi a beta-alanin? Fontos-e a szedése a jobb teljesítményért?

Beta-alanint lehet már páran ismeritek is vagy csak hallottatok róla…mivel sok edzés előtti stimuláns is tartalmazza. Ez egy nem esszenciális aminosav, ami annyit jelent, hogy nincs hiánytünetei. Viszont, ha sportoló vagy és szeretnél jobb izommunkát, jobb teljesítményt, akkor lehet érdemes elgondolkodni a szedésén.

Beta-alanin bebiztostíja a karnozin koncentrációját az izmokban. Karnozin az egy olyan dipeptid (két aminosavból áll: anzerin és balenin), mely nagyban megnövelheti a sportteljesítményt.

Hogyan is?

beta_alaninEdzés közben ugye az izmok pH szintje csökken, mivel energiaszükséglet bebiztosítására bomlástermékként hidrogén ionok keletkeznek. Ez okozza a pH csökkenését és az acidózis kialakulását = izomfáradtság. Legfőkképp a magas intenzitású edzéseknél fontos ez a hidrogén ionok védekezésfolyamata.

Erre a teóriára több kísérlet is megtörtént, ahol, ha megnövelték a beta-alanin fogyasztását, akkor megnövekedett a karnozin szintje is az izmokban (58 %-kal 4 hét elteltével és egész 80 %-kal 10 hét elteltével).

Forrása és fogyasztása

Beta-alanint bevihetjük szervezetünkbe étel fogyasztásával is, főleg állati fehérjéken keresztül (disznó- és marhahús vagy tonhal illetve vadhúsból is bevihetjük szervezetünkbe).

Különböző táplálékkiegészítőkben szintén megtaláljuk ezt a hasznos összetevőt. Sok kutatás nagyon pozitív hatást, eredményt mutat akkor, ha a beta-alanint taurinnal vagy kreatinnal együtt fogyasztották. Ezért érdemes saját kis edzésstimuláns készíteni a célunkhoz megfelelően.

Beta-alanin fogyasztásánál nem is annyira az időzítés fontos, hanem a folyamatos fogyasztása, hosszabb távon. Kérdéses, hogy kell-e megszakítani, periodizálni, mivel a már megnövelt karnozin szintje benne marad az izomzatban akár 3 hónapon át. Tehát, ha periodizálunk, akkor 4-10 hétig, aztán ugyanennyi ideig lehet szüneteltetni.

Van mellékhatása?

Ha volt már edzés előtti stimulánstól ún. „hangyás“ érzésed, bizonyára ezt a beta-alanin okozta. Ami nem káros, sőt valakik élvezik is. Megnövelt mennyiségnél lehet égő érzés, viszketés, vörösedés a fej vagy a fül tájékán.

Adagolás

Ezért fontos betartani az előírt mennyiséget. Ajánlott a napi adagot elosztani, tehát kb 800 – 1200 mg (napi adag 3-6 g között ajánlott) és ezt kb 4 héten át folytatni. Sokak szerint legjobb hatása éhgyomorra van.

Tovább olvasom...
Neked ajánlott:
Ing. Andrea Hajduová

Személyi edző – SAKFST 1. szint; fekete öves karate edző – 1. dan; szlovák karate bajnok; C kategóriás bíró; több országos és nemzetközi sikeres versenyző; szlovák rekorder; városi kitüntetett sportoló; legjobb versenyzői cím Nyílt Cseh Bajnokságról

Hozzászólás

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Ajánló: Edzések

Fentre
%d blogger ezt szereti: