Kövess minket

Vitamin kisokos, avagy DEKA szükségletünk

Vitamin_fitsmile

Életmód

Vitamin kisokos, avagy DEKA szükségletünk

Vitamin kisokos, avagy DEKA szükségletünk

Vitaminok felosztása

Vitamin kell és szükségünk van rá. Ezért szeretnék egy kis segítséget nyújtani Nektek és röviden összefoglalni pár fontos tudnivalót a vitaminokról. Vagyis ebben a részben a zsírban oldodó vitaminokra fogok fókuszálni.

A vitaminokat nem kémiai szerkezetük, hanem biokémiai aktivitásuk alapján osztályozzák. Tehát az élő szervezetekben végbemenő kémiai változás alapján. Két fő csoportba oszthatjuk, mégpedig zsírban és vízben oldodóra. 

Vízben oldodó vitamin:

A vízben oldódó vitaminokat a szervezet nem képes sokáig tárolni,  ezért nincs túladagolás veszély, viszont ha nem pótoljuk és adagoljuk folyamatosan, hiánybetegség állhat fenn. 

Zsírban oldodó vitamin:

A zsírban oldódó vitaminokat a szervezet képes tárolni, ezért fennállhat a túladagolás veszélye, ha nem figyelünk az adagolásra. A zsírban oldódó vitaminok az A-, D-, E- és K-vitamin.

Napi tanács … Nekem anno a tanárom, úgy tanította, hogy könnyen megjegyezzük a zsírban oldodó vitaminokat, hogy rakjuk őket össze egy szóra, így jött a DEKA! Azóta sem felejtettem el 😉

Nézzük kicsit bővebben a DEKA vitaminjainkat, tehát a zsírban oldódóakat:

A- vitamin (retinol):

A-vitaminZsírban oldódik, megtalálható a halban, májban, szívben, tojásban, tejben…

Megelőzi a rák bizonyos fajtáit, erősíti az immunrendszert, segíti a test növekedését és fejlődését. A bőrünk és a szemeink egészségért is felelős.

Előző1 / 4
Használd ← → (a nyilakat) a lapozáshoz.

Tovább olvasom...
Neked ajánlott:
Hozzászólás

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Ajánló: Életmód

Fentre
%d blogger ezt szereti: